Hejmpaĝo > ΕΔΕ ? > Συχνές απορίες

Συχνές απορίες

lundo 23a marto 2009

Ĉiuj versioj de tiu ĉi artikolo : bg ca cs da de el en eo es fi fr hr hu it lt nl pl pt sk sv uk

* Τί είναι αυτό; Δεν το είχα ξανακούσει!

* Σε τί αποβλέπετε;

* Η Εσπεράντο δεν είναι πολιτική υπόθεση. να μην ανακατεύεται με την πολιτική

* Ποιες οργανώσεις σας υποστηρίζουν, ποιες όχι;

* Γιατί δεν δράτε μέσα από κάποιο άλλο κόμμα; Ιδρύοντας νέο κόμμα, ανταγωνίζεστε τα άλλα.

* Δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι ώστε να φτιάξουμε πολιτικό κόμμα.

* Πώς αντιμετωπίζετε τη νέα Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρώπης;

* Ένα πολιτικό κόμμα οφείλει να έχει πλήρες πρόγραμμα, με απαντήσεις για όλα τα θέματα.

* Γιατί «Εσπεράντο»; Πρόκειται μήπως για αποκλειστικό δημιούργημα εσπεραντιστών;

* Το ΕΔΕ είναι υπόθεση των Γάλλων μόνο.

* Πρόκειται για ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ η Εσπεράντο είναι παγκόσμια. υπάρχει κίνδυνος να ζημιώσετε την υπόθεση της Εσπεράντο.


* Τί είναι αυτό; Δεν το είχα ξανακούσει!

- Το EΔE είναι πολιτικό κίνημα που ξεκίνησε το 2003 με στόχο τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρη, μεταξύ άλλων, στη χρήση της Εσπεράντο.


* Σε τί αποβλέπετε;

Στόχος μας για τις ευρωεκλογές του 2009 είναι να κατεβάσει το ΕΔΕ υποψηφίους σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας έτσι στους πολίτες και στις αρχές ότι:

- Μπορούμε να οργανωθούμε διασυνοριακά, ότι αποτελούμε πράγματι διεθνές κόμμα (και όχι απλώς συνηθισμένο εθνικό κόμμα, που μετασχηματίζεται προς στιγμήν σε ευρωπαϊκό για τις εκλογές...),

- δεν είμαστε αερολόγοι / προτείνουμε μια συγκεκριμένη λύση, που λειτουργεί, και όχι αόριστες υποσχέσεις,

- χάρη στο διασυνοριακό μας χαρακτήρα είμαστε σε θέση να κάνουμε τους πολίτες, όλους τους πολίτες της ΕΕ, να μιλούν και να συζητούν όχι μόνο για εθνικά θέματα, παρά για όντως ευρωπαϊκά (προτείνοντας λ.χ. την ενοποίηση των εκλογικών διαδικασιών). Τα συνηθισμένα κόμματα είναι εθνικά κόμματα, που και στις ευρωεκλογές εθνικά προβλήματα συζητούν. Οι Γάλλοι ψηφίζουν με τα γαλλικά προβλήματα κατά νου, οι Πολωνοί ψηφίζουν από πολωνικές οπτικές γωνίες, οι Σουηδοί ψηφίζουν για το συμφέρον της Σουηδίας, οι Πορτογάλοι ασχολούνται με πορτογαλικά θέματα, κλπ. Οι πολίτες, μέσω των εθνικών τους κομμάτων, συζητούν και αντιδικούν για θέματα της χώρας τους... προσθέτοντας πότε-πότε και τη λέξη «Ευρώπη» για να εξευρωπαΐσουν κάπως την υπόθεση, τα θέματα όμως και τα επιχειρήματα παραμένουν τα ίδια, είτε για εθνικές είτε για ευρωπαϊκές εκλογές πρόκειται.

Το ΕΔΕ είναι αλλιώς: είναι πανευρωπαϊκό κόμμα, που σκέφτεται ευρωπαϊκά και προσφέρει όχι υποσχέσεις παρά συγκεκριμένες ιδέες για να προχωρήσει η Ευρώπη στην κατεύθυνση περισσότερης δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ειρήνης,...


* Η Εσπεράντο δεν είναι πολιτική υπόθεση. να μην ανακατεύεται με την πολιτική.

Πολιτική είναι η διοίκηση των δημόσιων πραγμάτων, έτσι; Η πρόταση της Εσπεράντο είναι επομένως ανέκαθεν πολιτική, αφού αποβλέπει στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, ιδίως όσον αφορά τις διεθνείς τους επαφές.


* Ποιες οργανώσεις σας υποστηρίζουν, ποιες όχι;

- Η πείρα από την εκστρατεία μας στη Γαλλία το 2004 έδειξε ότι το κόμμα μας το υποστήριξαν άνθρωποι από κάθε είδους οργανώσεις. Αποδείχθηκε επίσης ότι μας υποστήριξαν τόσο νέοι όσο και παλιότεροι εσπεραντιστές. Αντιστρόφως, σε πολλές οργανώσεις, ομάδες κλπ. οι εσπεραντιστές δεν μας υποστήριξαν και είπαν ότι δεν ψηφίζουν ΕΔΕ – αλλά άνθρωποι άσχετοι με την Εσπεράντο είπαν ότι μας ψήφισαν!


* Γιατί δεν δράτε μέσα από κάποιο άλλο κόμμα; Ιδρύοντας νέο κόμμα, ανταγωνίζεστε τα άλλα.

- Το ΕΔΕ δεν ανταγωνίζεται / προτείνει συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες δεν προτείνουν ή δεν προβάλλουν τα άλλα κόμματα.

- Πάνω από εκατό χρόνια τώρα, οι πολιτικοί όλων των κομμάτων υπόσχονται, αλλά δεν υλοποιούν. Αν δεν θέλουν να μιλήσουν για τα μέσα προαγωγής της δημοκρατίας, ας μιλήσει το ΕΔΕ γι’ αυτό. Ας ωθήσει το ΕΔΕ τα άλλα κόμματα να αρχίσουν να συζητούν για τη γλωσσική πολιτική, ας τα ωθήσει να λάβουν θέση για το γλωσσικό πρόβλημα, θέμα που διαρκώς παραμερίζεται. Ας σκεφτούμε π.χ. την οικολογία: πριν από μερικές δεκαετίες, ας πούμε το 1970, κανείς σχεδόν δεν μιλούσε για οικολογία· στη συνέχεια οι Πράσινοι ίδρυαν κόμμα, κατέβηκαν στις εκλογές, κλπ., κι έτσι οι πολίτες μπόρεσαν ν’ ακούσουν να γίνεται λόγος γι’ αυτή την προβληματική και να τη συνειδητοποιήσουν περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, άρχισε να τους ψηφίζει ένας όχι αμελητέος αριθμός ψηφοφόρων, οπότε τα άλλοτε «μεγάλα» κόμματα αναγκάστηκαν να συμπεριλάβουν την οικολογική προβληματική στα προγράμματά τους. Ποιο κόμμα σήμερα δεν περιλαμβάνει την οικολογία στο πρόγραμμά του; H Εσπεράντο και οι άλλες εκδημοκρατιστικές ιδέες που προτείνει το ΕΔΕ μπορεί ν΄ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο: όταν τα «μεγάλα» κόμματα συνειδητοποιήσουν ότι οι προτάσεις του ΕΔΕ αρέσουν στους ψηφοφόρους, θα τις περιλάβουν στα προγράμματά τους. Εννοείται βεβαίως ότι η ένταξη ενός δεδομένου θέματος στο πρόγραμμα του Α ή του Β μεγάλου κόμματος δεν σημαίνει αναγκαστικά και ότι το κόμμα θα δράσει στ’αλήθεια υπέ αυτού...


* Δεν είμαστε αρκετά πλούσιοι ώστε να φτιάξουμε πολιτικό κόμμα.

- Μην το λέτε. Οι νόμοι των διάφορων κρατών σχετικά με την ίδρυση κόμματος και την υποβολή υποψηφιότητας ποκίλλουν ευρέως. Στη Γαλλία του 2004 χρειαζόταν να κατεβάσεις υποψηφίους, ση Γερμανία χρειάζονταν υπογραφές κλπ. Ίσως σε κάποιες χώρες να είναι εύκολο να πληρωθούν οι προϋποθέσεις και σε άλλες να είναι τελείως αδύνατο. Γι΄αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί το θέμα εγκαίρως, ίσως και αρκετά χρόνια πρωτύτερα.


* Πώς αντιμετωπίζετε το λεγόμενο Σύνταγμα της Ευρώπης;

- Το ΕΔΕ φιλοδοξεί να γίνει πανευρωπαϊκό κίνημα, προς το παρόν όμως, λόγω της μόλις διετούς ιστορίας του, αριθμεί μέλη (σχεδόν) μόνο στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, στο θέμα της Συνταγματικής Συνθήκης αποφάσισε να τηρήσει ουδετερότητα, επισημαίνοντας πάντως στους πολίτες ότι η σχεδιαζόμενη συνθήκη καμία λύση δεν προσφέρει για το γλωσσικό πρόβλημα, και ούτε καν το αναφέρει...


* Ένα πολιτικό κόμμα οφείλει να έχει πλήρες πρόγραμμα, με απαντήσεις για όλα τα θέματα (υγεία, παιδεία, μετανάστευση...), ενώ εσείς προτείνετε μόνο την Εσπεράντο.

- Στο ΕΔΕ αντιπροσωπεύεται ευρύτατο φάσμα φρονημάτων, υπάρχουν δεξιοί, αριστεροί κλπ., με κοινό στοιχείο τη γλώσσα Εσπεράντο. Μπορεί άλλωστε να συγκροτηθεί πρόγραμμα που όλα του τα στοιχεία ν΄αρέσουν σε όλους;

- Για άλλα θέματα μιλούν και κάνουν προτάσεις τα άλλα κόμματα· αν το ΕΔΕ δεν έχει τίποτε πιο ενδιαφέρον να προτείνει, ας μην κάνει κούφιες υποσχέσεις. Για το γλωσσικό πρόβλημα απεναντίας τα άλλα κόμματα δε λένε τίποτε, ή αναμασούν χιλιοειπωμένες άκαρπες υποσχέσεις. Με την ύπαρξη και τις θέσεις του, το EΔE ας ωθήσει τα άλλα κόμματα να αρχίσουν να συζητούν τη γλωσσική πολιτική, να εκφέρουν γνώμη για το γλωσσικό πρόβλημα... Ίσως αξίζει να παραθέσουμε τις εξής φράσεις, από τις ιστοσελίδες του γαλλικού "partiblanc.fr" (του «κόμματος της λευκής ψήφου»): «Σκοπός μας δεν είναι να καταλάβουμε την εξουσία, είναι να εκφράσουμε τη λευκή ψήφο. Πρόκειται για υποψηφιότητα πολιτών, για τη δημοκρατία...» ισχυρίζεται ο πρόεδρός του... Χωρίς κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς καν ουσιαστική καμπάνια, οι «Λευκοί» φιλοδοξούν απλώς και μόνο να διαφωτίσουν και να δραστηριοποιηθούν ώστε να αναγνωριστεί η λευκή ψήφος...

- (πρόσθετη απάντηση/δική μου γνώμη) το ΕΔΕ ας είναι κόμμα νέου τύπου, που να μην κάνει κούφιες υποσχέσεις, παρά να προτείνει ιδέες συγεκριμένες και πραγματοποιήσιμες. Κάποια προβλήματα μπορεί να είναι τόσο δύσκολα που να μη βρίσκει ούτε το ΕΔΕ ικανοποιητικές απαντήσεις, λύσεις που ν΄αξίζει να δοκιμαστούν, οπότε καλύτερα κατά τη γνώμη μου να μη λέμε τίποτα παρά να κάνουμε υποσχέσεις. Εννοείται ότι γι΄αυτά τα θέματα το ΕΔΕ θα πρέπει να δηλώσει ανοιχτό σε κάθε ιδέα και πρόθυμο να διερευνήσει κάθε σοβαρή πρόταση.


* Γιατί λοιπόν η λέξη «Εσπεράντο»;

Πρόκειται μήπως για αποκλειστικό δημιούργημα εσπεραντιστών, που μόνο την Εσπεράντο προτείνει;

- Διότι η Εσπεράντο είναι το πρώτο κοινό στοιχείο όλων των κομμάτων του ΕΔΕ. Χάρη σ΄αυτή την κοινή μας γλώσσα, που μας βοήθησε να επικοινωνούμε και ν΄ανταλλάσσουμε πολύ πιο εύκολα ιδέες για την εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, συνειδητοποιήσαμε όλοι καλύτερα ότι η δημοκρατία στην ΕΕ δεν λειτουργεί καλά κλπ. Και ότι η Εσπεράντο αποτελεί μεταξύ άλλων σημαντικό απτό και αποτελεσματικό μέσο για να προαχθεί η δημοκρατία, να μπορούν να εκφράζονται ισότιμα όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, να μην υπάρχουν αφενός γλωσσικά προνομιούχοι Ευρωπαίοι και αφετέρου πολίτες δευτέρας τάξεως, να αισθάνονται περισσότερο οι Ευρωπαίοι πολίτες μέλη μιας και της αυτής ομάδας χωρών, κλπ.


* Το ΕΔΕ είναι υπόθεση των Γάλλων μόνο.

- Όχι. Ξεκίνησε μεν στη Γαλλία, είναι όμως – ή φιλοδοξεί να είναι – πανευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, με ισότιμα όλα τα εθνικά του τμήματα.


* Πρόκειται για ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ η Εσπεράντο είναι παγκόσμια. υπάρχει κίνδυνος να ζημιωσετε την υπόθεση της Εσπεράντο.

- Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αν καταφέρουμε να αναγνωριστεί η Εσπεράντο εδώ, στην Ευρώπη, θα ενθαρρυνθούν και άλλοι ν΄ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

JPEG - 12.3 kb
filmeto FR 2014
JPEG - 3.5 kb
filmeto FR 2009
JPEG - 4.5 kb
filmeto DE 2009
JPEG - 3.3 kb
filmeto FR 2004

revue ESPERANTO-info


Elŝutu la novajn informilojn :

[eo] Informilo 2009 (PDF, 887kb) {PDF}

Dokumentoj

SPIP | | Mapo de la retejo | Gvati vivon de la retejo RSS 2.0